Pelletkachel kopen

Pelletkachel onderhoud ? Vaak wordt de vraag gesteld of er aan een pelletkachel onderhoud gepleegd moet worden. Het antwoord is simpel. Ja. Als u voor lange tijd gebruik wilt blijven maken van uw pelletkachel is het belangrijk deze goed te onderhouden. Houd de kachel schoon en het zal een lange levensduur genieten. Daarbij levert het een efficiënte verbranding van de pellets op. Een kleine moeite met prettige voordelen als gevolg. Wij, als specialist, kunnen u precies vertellen hoe pelletkachel onderhoud in zijn werking gaat.

Waarom?

Ondanks het feit dat het stoken met pellets maar weinig as produceert – slechts 10% van het totaal aantal verbrande pellets -, raken tijdens het gebruik van uw kachel de mechanische onderdelen vervuild; het verbrandingsproces produceert fijn stof dat zich verspreidt door de kachel.

De ophoping van asresten en fijnstof kan verstoppingen veroorzaken; resulterend in een lage aanvoer van zuurstof en een slechte afvoer van rookgassen, wat een verslechterde werking van de pelletkachel als gevolg heeft.

Goed en tijdig pelletkachel onderhoud voorkomt verdere problemen zoals storingen, een laag rendement en het frequent vervangen van onderdelen. Hoe vaak u pelletkachel onderhoud moet laten uitvoeren hangt af van het type kachel en de frequentie van het gebruik; gemiddeld is dit na het opstoken van 1500 – 2000 kilo pellets. Ook als er verandering optreedt in de hoeveelheid as of het verbrandingsproces is het aan te raden pelletkachel onderhoud te plannen.

Pelletkachel onderhoud: hoe zit dat?

Aangeraden wordt om dagelijks onderhoud te plegen aan uw pelletkachel. Afhankelijk van het soort kachel past u de werkzaamheden aan, maar in de meeste gevallen zouden de volgende zaken aan bod moeten komen:

 • Legen van de branderpot; zorg er ook voor dat de gaatjes onderin de pot goed open zijn
 • Schoonmaken van de gehele branderruimte met een aszuiger
 • Reinigen van het raampje
 • Aslade legen

Naast de dagelijkse schoonmaakbeurt is het raadzaam jaarlijks pelletkachel onderhoud te laten plegen door een professional. De kachel zal gedeeltelijk gedemonteerd moeten worden om een gehele reiniging te realiseren. DM-Pelletkachels biedt deze dienst aan; onze monteurs maken uw pelletkachel as- en roetvrij en klaar voor gebruik voor het volgende stookseizoen.

Bij groot pelletkachel onderhoud komen de volgende zaken aan bod:

 • Inspecteren en reinigen van de rookgas- en convectieventilator
 • Schoonmaken brandkamer, rookgaskanalen en deurglas
 • Check-up elektrische onderdelen
 • Warmtewisselaar schoonmaken
 • Reinigen van de luchtkanalen
 • Controleren van afdichtingen
Pelletkachel onderhoud

Gecertificeerde pellets

De kwaliteit van pellets heeft invloed op het uit te voeren pelletkachel onderhoud. Hoe hoger de kwaliteit, hoe minder onderhoud. Laat de pellets die u verstookt voldoen aan de Europese EN+A1 normeringen. Deze zijn gecertificeerd en gecontroleerd. Pellets van lagere kwaliteit hebben een andere samenstelling, waardoor deze meer as en roet veroorzaken. Het gevolg is een storing in uw kachel of oplopende onderhoudskosten door de ernstige vervuiling.

Ook het verschil in de vorm en hardheid van de pellets kan problemen veroorzaken. De pelletkachels zijn ontworpen op basis van de kwaliteits pellets en er bestaat een kans dat afwijkende pellets slecht getransporteerd worden via de wormschroef; met blokkades richting de branderpot als gevolg. Tot slot kunt u besparen op pelletkosten door kwaliteits pellets aan te schaffen. Pellets van lagere kwaliteit zorgen voor een lager verbrandingsrendement. Hierdoor zult u meer moeten stoken om het effect van stoken met kwaliteits pellets te krijgen.

Het is dus aan te raden altijd voor gecertificeerde pellets te gaan voor uw pelletkachel. Wij adviseren alleen te werken met A1 Pellets en 100% naaldhout.

Service contract

Het is mogelijk een service contract af te sluiten voor het pelletkachel onderhoud bij u thuis. U kunt er ook voor kiezen zelf het moment voor professioneel onderhoud uit te kiezen. Het meest gunstige is om dit in de lente/zomer te laten doen. In die tijd van het jaar heeft u een grote kans op korting op het pelletkachel onderhoud en hebben de professionals het nog niet druk. Voor mensen met een service contract hebben we eventueel een leentoestel mochten we een probleem niet meteen kunnen oplossen.

Aan te raden is preventief onderhoud te plegen voor de winter; de kans op complicaties tijdens deze koude tijd van het jaar zijn dan relatief laag. De prijs per onderhoudsbeurt vanaf €165,-; afhankelijk van de gepleegde werkzaamheden en afstand (35 kilometer bij de prijs inbegrepen).

Het is niet verplicht een professional in te huren om het onderhoud van uw pelletkachel uit te laten voeren. Echter is dit aan te raden als u geen ervaring heeft; het is erg belangrijk dat de rookgassen op een correcte wijze worden afgevoerd en dat de verbranding op de juiste manier verloopt. Het reinigen van de schoorsteen wordt door de meeste brandverzekeraars wel verplicht gesteld.

Heeft u vragen over pelletkachel onderhoud?

Vul dan het contactformulier in

  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.