Pelletkachel werking

Het systeem van de pelletkachel

U vraagt zich af : hoe werkt nu zo’n pelletkachel?

De pellets (houtkorrels) worden door middel van een wormwiel naar het verbrandingskamertje getransporteerd. Hier zal een elektrisch verwarmingselement ervoor zorgen dat de pellets ontbranden.

De lucht die nodig is om een goede verbranding te verkrijgen wordt door een elektronisch geregelde ventilator aangezogen vanuit de ruimte of vanuit de buitenlucht. Dit proces wordt voortdurend gecontroleerd en bijgesteld.

De rookgassen worden langs een warmtewisselaar geleid en afgevoerd naar het schoorsteenkanaal. Doordat de rookgassen naar buiten worden geblazen zal een eenvoudige schoorsteen volstaan. Veelal is een kanaal van 80mm voldoende.
Een pelletkachel zal dus geheel automatisch door een elektronische regelunit de kachel opstarten en op de vooraf ingestelde temperatuur brengen. Verschillende programma’s zijn vooraf instelbaar.

Werking Pelletkachel

Waarom een pelletkachel?

Grote besparing met de pelletkachel ten opzichte van centrale verwarming op gas, tot wel 50%

Zeer hoog rendement uit de pelletkachel (90 t/m 98%). Meer energie wordt in warmte omgezet

Gemak en eenvoud door een vol-automatisch systeem.

De kachels zijn zeer eenvoudig in onderhoud en reiniging

CO2-neutraal. Dat wil zeggen dat u met de aanschaf van een pelletkachel NIET bijdraagt aan klimaatveranderingen. Pellets worden gemaakt van verschillende houtsoorten uit boomzagerijen

Gesloten systemen, u heeft geen last van rookgassen in de kamer

Qua design en budget is er altijd een geschikte kachel die perfect in uw interieur past

De kachels bestaan al lang (ca. 25 jaar) en zijn in de afgelopen jaren verder doorontwikkeld

Eenmaal correct ingesteld kan iedereen de kachel bedienen.

Geen rookkanaal tot aan de nok

Niet meer iedere dag slepen met hout

Thuiskomen in een warme kamer d.m.v. het klokprogramma

Aantal graden instellen en de pelletkachel de rest laten doen

Ze ontsteken zichzelf dus nooit meer aanmaakblokje nodig

Een pelletkachel is stoken met hout maar dan met het gemak van een gaskachel

Besparing pelletkachel

Per jaar verstookt een gemiddeld gezin ongeveer  1600-1800 m3 gas. De kosten daarvan liggen rond de € 1100,00 Je hebt ongeveer 1.7 kilo pellets nodig voor 1 m3 gas. Als u een pallet pellets bij ons koopt komt dit neer op € 0,33 per kilo.

Aan de hand van uw jaarlijkse gasverbruik kan u zelf uitrekenen wat u zou kunnen besparen met de aanschaf van een pelletkachel.

Met pellets stook je anders dan met gas. Met pellets ga je namelijk bewuster om dan met de cv thermostaat in de kamer. Je loopt er vaak even heen, controleert of er nog pellets in zitten, zet de kachel wat hoger of wat lager en onbewust ben je energie zuiniger bezig. Je zet hem ook eerder uit, omdat vuur veel aanweziger is in een ruimte dan een radiator.

Een pelletkachel kan je overigens wel instellen met een week/dag programma waardoor je geen comfort hoeft te missen.

De meeste mensen gebruiken 1000 tot 1500 kilo pellets per jaar. Dat hangt af van het stookgedrag, de gewenste  temperatuur, de isolatie van de woning, de grootte  van het te verwarmen vertrek.